Op deze pagina zijn de meest voorkomende vragen van onze leden uitgebreid beantwoord. Staat jouw vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op via bestuur@acdweb.nl.
1. Aankomende studenten/Eerstejaars
Hoe bestel ik studieboeken?
Voor eerstejaars:
Voor de verkoop van onze studieboeken (met studentenkorting) werken wij samen met Atheanaeum boekhandel. De verkoop van studieboeken gaat per semester (3 perioden) via onze webshop (https://www.acdweb.nl/boeken/). In principe zijn voor eerstejaars alle studieboeken in de webshop verplicht, maar voor de zekerheid kun je op de vakpagina’s van de studiegidsen van de UvA en de VU kijken welke literatuur nodig is. Studiegids UvA: Studiegids UvA – Studieprogramma Bachelor – Vakken Je dient lid te zijn van het ACD om boeken te bestellen, dit kan door je online aan te melden of door je aan te melden tijdens de Facultaire Introductie. Als je jezelf online aanmeldt kun je in de zomervakantie boeken bestellen via onze webshop en deze zullen dan voor je klaar liggen bij ons tijdens de Facultaire Introductie, zodat je zonder zorgen kunt beginnen aan het collegejaar. Het is ook mogelijk om tweedehands boeken te kopen. Bijvoorbeeeld via www.UvAbooks.nl, maar daar heeft het ACD geen samenwerking mee.
Voor ouderejaars/masters:
Voor de verkoop van onze studieboeken (met studentenkorting) werken wij samen met Athenaeum boekhandel. De verkoop van studieboeken gaat per semester (3 perioden) via onze webshop (https://www.acdweb.nl/boeken/). Als je op de Athenaeum site je master boeken wilt bestellen, kan je naar je boekenlijst navigeren door op het menu studieboeken > universiteit te klikken en daar de relevante menu’s in te vullen. Je kunt altijd via de studiegidsen dubbel checken welke boeken je nodig hebt: Studiegids UvA (bachelor): Studiegids UvA – Studieprogramma Bachelor – Vakken Studiegids UvA (master): Studiegids UvA – Studieprogramma Master – all tracks Het is ook mogelijk om tweedehands boeken te kopen. Bijvoorbeeeld via www.UvAbooks.nl, maar daar heeft het ACD geen samenwerking mee. Voor meer vragen over de boeken kun je via mailacd@gmail.com de Commissaris Onderwijs bereiken.
Hoe installeer ik ChemDraw Professional?
Als scheikundige teken je moleculen, reactievergelijkingen en reactiemechanismen in ChemDraw Professional wanneer je deze nodig hebt voor meetrapporten, verslagen of je thesis. In de volgende handleiding kun je lezen hoe je ChemDraw installeert (Let op! De handleiding is in het Engels).
ChemDraw Professional Installation Manual [JH] – English Version
Ik heb net een account aangemaakt, maar inloggen werkt niet.
Deze vraag krijgen wij als bestuur vaak binnen en dat is begrijpelijk. De reden hiervoor is dat wij alle accounts handmatig moeten activeren, voordat een persoon kan inloggen op onze website. Dit doen wij omdat er documenten op de website staan die alleen toegankelijk zijn voor leden. Nieuwe accounts worden regelmatig gecontroleerd door het bestuur, dus probeer het gerust nog een keer om in te loggen in dezelfde week.
Mocht je jouw wachtwoord vergeten zijn, klik dan hier.
Waar kan ik lab benodigheden (labjas, veiligheidsbril en labjournaal) kopen?
Voor eerstejaars:
Tijdens de Facultaire Introductie kun je bij het ACD (voor een studentenprijsje) een labjas, veiligheidsbril en labjournaal kopen die nodig zijn tijdens je opleiding. Je bent niet verplicht deze bij ons te kopen, maar je bent wel verplicht deze spullen te hebben gedurende je opleiding aan de UvA/VU. Je kunt bij ons contant betalen of met pin/creditcard.
Na de Facultaire Introductie is het mogelijk om een labjas, veiligheidsbril en molecuulbouwdoos bij het bestuur te kopen in het ACD-hok. Een (nieuw) labjournaal kun je alleen kopen bij de ESC-balie van de UvA op Science Park.
Voor ouderejaars:
Het is mogelijk om labjassen, veiligheidsbrillen en molecuulbouwdozen te kopen bij bestuursleden in het ACD-hok met contant geld, pin en creditcard.
Een (nieuw) labjournaal kun je kopen bij de ESC-balie van de UvA op Science Park.
Waar kan ik met mijn vragen terecht die te maken hebben met de opleiding?
Voor de meeste vragen die te maken hebben met de opleiding kun je het antwoord vinden in de A-Z lijst van de Opleidingspagina:
http://student.uva.nl/sck/az/a-z.html (Bachelors)
http://student.uva.nl/chem/az/a-z.html (Masters)
Als het antwoord op je vraag hier niet te vinden is kun je altijd de volgende mensen contacteren:
Bachelors:
Prof. Dr. Jocelyne Vreede – Opleidingsdirecteur (J.Vreede@uva.nl) en Marije Kaan – Opleidingscoördinator (M.M.Kaan@uva.nl) Voor opleidingsspecifieke vragen.
Ambi Oosterhout – Studieadviseur (Contact met de Studieadviseur) Voor vragen over je studieloopbaan, studiebeperkingen en persoonlijke omstandigheden.
Masters:
Prof. Dr. Celia Fonseca Guerra – Opleidingsdirecteur (c.fonsecaguerra@vu.nl)) en Maciek Sokolewicz – Opleidingscoördinator (M.Sokolewicz@uva.nl) Voor opleidingsspecifieke vragen.
Ambi Oosterhout – Studieadviseur (Contact your Study Advisor) Voor vragen over je studieloopbaan, studiebeperkingen en persoonlijke omstandigheden.
Wat is de Intreeweek/Facultaire Introductie?
De Intreeweek is de officiële introductieweek van de Universiteit van Amsterdam. Deelname aan deze week is vrijwillig, maar zeer aan te raden!! (Vol=Vol) Je wordt ingedeeld in een groepje van ongeveer 15 andere eerstejaars Scheikunde en wordt begeleid door twee ouderejaars studenten Scheikunde. Tijdens deze week leer je heel Amsterdam kennen door verschillende activiteiten in de stad voor vijf dagen lang. Voor data, inschrijven, activiteiten en meer kijk op: http://intreeweek.nl/
Op de dinsdag van de Intreeweek vindt de Facultaire Introductie plaats. De Facultaire Introductie is verplicht voor een elke eerstejaars Scheikunde student (dus ook als je niet meedoet aan de Intreeweek!), want deze wordt door de opleiding georganiseerd. Let er dus op dat als je wel aan de Intreeweek meedoet je niet het Intreeweek programma volgt op dinsdag maar die van de Facultaire Introductie. De Facultaire Introductie vindt plaats op de locatie van het UvA Science Park en het programma ziet er ongeveer als volgt uit:
- Welkomspraatje door de opleidingsdirecteur
- Welkomspraatje door opleidingsteam/student/studievereniging
- Kennismaking met je Tutor
- Rondleiding over de campus (UvA Science Park)
- Boeken ophalen, Labjas/Labbril/Labjournaal kopen bij het ACD
- Voorbereiding op Tutoraat voor je eerste collegejaar
- BBQ met alle Scheikunde, Natuurkunde en Wiskunde studenten
2. ACD algemeen
Het ACD heeft twee bankrekeningen; naar welke moet ik geld overmaken?
Het ACD beschikt over twee betaalrekeningen bij de ING-bank, namelijk eentje voor ACD-gerelateerde zaken en eentje voor ABC-gerelateerde zaken. Vaak staat bij een evenement aangegeven welke rekening je moet gebruiken, maar hierbij de vuistregel:
NL45INGB0000154992 voor ACD-gerelateerde zaken, zoals lidmaatschap, labjassen, laboratoriumbrillen, merchandise, BEC, LEC en ONCS.
NL92INGB0696715414 voor ABC-gerelateerde zaken, zoals poflijst/account opwaarderen, feesten, AJW, Sport- en ABC-activiteiten.
Hoe kom ik in contact met het bestuur?
Het bestuur is te bereiken per mail, telefoon, post en in persoon.
Mail:
Het gehele bestuur is te bereiken via het volgende mailadres:
bestuur@acdweb.nl
Dit is de snelste en makkelijkste manier om het bestuur te bereiken, aangezien de mail meerdere keren per dag wordt gecheckt.
Telefoon:
De ACD-kamer kan bereikt worden met het volgende telefoonnummer:
020 – 525 7861
Post:
Het postadres van het bestuur is:
Science Park 904, Kamer A0.09
1098 XH Amsterdam
Nederland
In persoon:
Iedere werkdag (behalve tijdens de kerstvakantie, zomervakantie en bepaalde ACD-activiteiten) is er een bestuurslid van het ACD aanwezig in de verenigingskamer van 12:00 to 13:00. Dit bestuurslid kunt u benaderen voor eventuele vragen of opmerkingen. In onze weekmail (alleen voor leden en donateurs) kunt u vinden welk bestuurslid aanwezig is op welke dag.
Bezoekadres (Verenigingskamer ACD):
Science Park 904, Kamer A0.09
1098 XH Amsterdam
Nederland
Hoe schrijf ik een geldige machtigingen voor de ALV?
Lever voor aanvang van de desbetreffende ALV een machtiging in bij het bestuur met de volgende punten erin verwerkt:
- Jouw naam
- Naam van de gemachtigde
- Datum van de ALV
- Jouw handtekening
Voorbeeld:
Ik, Piet Pipet [Jouw naam], machtig hierbij Margriet Maatbeker [Naam van de gemachtigde] om voor mij te stemmen op de ALV van 23-08-2017 [Datum].
Krabbeltje [Jouw Handtekening]
Ik heb net een account aangemaakt, maar inloggen werkt niet.
Deze vraag krijgen wij als bestuur vaak binnen en dat is begrijpelijk. De reden hiervoor is dat wij alle accounts handmatig moeten activeren, voordat een persoon kan inloggen op onze website. Dit doen wij omdat er documenten op de website staan die alleen toegankelijk zijn voor leden. Nieuwe accounts worden regelmatig gecontroleerd door het bestuur, dus probeer het gerust nog een keer om in te loggen in dezelfde week.
Mocht je jouw wachtwoord vergeten zijn, klik dan hier.
Waarvoor dient de iPad in het ACD-hok?/Hoe koop ik consumpties in het hok?
Op de iPad staat de ACD kassa die door de ABC wordt gebruikt voor de verkoop van fris, bier, wijn en snacks. Je kunt een account aanmaken bij een bestuurslid of ABC-lid en hier met contant geld, pin, creditcard of bankoverschrijving geld opzetten (let op! Rood staan is niet toegestaan, zorg dat je krediet op het account hebt staan). Je account is beveiligd met jouw persoonlijke pincode.
In het ACD-hok kun je fris, bier, wijn en snacks kopen door deze via de ACD kassa op de iPad af te rekenen. Pak eerst de spullen die je wilt kopen, selecteer jouw producten op de ACD kassa, selecteer rekening, zoek jouw account in de lijst, vul je pincode in en klaar is je aankoop.
Tijdens ACD borrels gebruiken de barmensen jouw account voor je aankopen tijdens de borrels. Je kunt ook altijd met contant geld of pin/creditcard betalen als je dit liever wilt.
Wat houdt ‘Actief lid’ in bij het ACD?
Het ACD beschikt over een selectie van commissies die het bestuur helpen met het organiseren van activiteiten en andere taken binnen de vereniging. Door de inzet van deze geweldige leden wordt alles mogelijk gemaakt binnen onze vereniging. Als je lid bent van een of meerdere commissies binnen het ACD ben je een ‘Actief lid’. Op onze website staat een overzicht van alle commissies die er zijn binnen het ACD. Als je geïnteresseerd bent in een functie binnen een commissie en graag actief lid wilt worden kun je altijd op het bestuur afstappen. Ook als je meer informatie over bepaalde commissies kun je altijd op commissieleden of bestuursleden afstappen.
Het ACD heeft ook een Commissie Waardering Actieve Leden (CWAL), deze commissie organiseert een aantal activiteiten en een actieve-leden weekend voor alle actieve leden als blijk van waardering.
3. Onderwijs
Hoe bestel ik studieboeken?
Voor eerstejaars:
Voor de verkoop van onze studieboeken (met studentenkorting) werken wij samen met Atheanaeum boekhandel. De verkoop van studieboeken gaat per semester (3 perioden) via onze webshop (https://www.acdweb.nl/boeken/). In principe zijn voor eerstejaars alle studieboeken in de webshop verplicht, maar voor de zekerheid kun je op de vakpagina’s van de studiegidsen van de UvA en de VU kijken welke literatuur nodig is.
Studiegids UvA: Studiegids UvA – Studieprogramma Bachelor – Vakken
Je dient lid te zijn van het ACD om boeken te bestellen, dit kan door je online aan te melden of door je aan te melden tijdens de Facultaire Introductie. Als je jezelf online aanmeldt kun je in de zomervakantie boeken bestellen via onze webshop en deze zullen dan voor je klaar liggen bij ons tijdens de Facultaire Introductie, zodat je zonder zorgen kunt beginnen aan het collegejaar.
Het is ook mogelijk om tweedehands boeken te kopen. Bijvoorbeeeld via www.UvAbooks.nl, maar daar heeft het ACD geen samenwerking mee.
Voor ouderejaars/masters:
Voor de verkoop van onze studieboeken (met studentenkorting) werken wij samen met Athenaeum boekhandel. De verkoop van studieboeken gaat per semester (3 perioden) via onze webshop (https://www.acdweb.nl/boeken/). Als je op de Athenaeum site je master boeken wilt bestellen, kan je naar je boekenlijst navigeren door op het menu studieboeken > universiteit te klikken en daar de relevante menu’s in te vullen. Je kunt altijd via de studiegidsen dubbel checken welke boeken je nodig hebt:
Studiegids UvA (bachelor): Studiegids UvA – Studieprogramma Bachelor – Vakken
Studiegids UvA (master): Studiegids UvA – Studieprogramma Master – all tracks
Het is ook mogelijk om tweedehands boeken te kopen. Bijvoorbeeeld via www.UvAbooks.nl, maar daar heeft het ACD geen samenwerking mee.
Voor meer vragen over de boeken kun je via mailacd@gmail.com de Commissaris Onderwijs bereiken.
Hoe reserveer ik een studieruimte/glazen studiehokje?
Op de eerste verdieping in de B-zone (vlakbij de bibliotheek en de ESC-balie) zijn de glazen studiehokjes te vinden waar je voor maximaal 3 uur met een klein groepje kunt studeren. Deze hokjes kun je reserveren via uva.mapiq.net
Tijdens de tentamenweken is het druk op Science Park en daarom reserveert het ACD-bestuur samen met de FSR een studielokaal waar leden gebruik van kunnen maken.
Waar kan ik lab benodigheden (labjas, veiligheidsbril en labjournaal) kopen?
Voor eerstejaars:
Tijdens de Facultaire Introductie kun je bij het ACD (voor een studentenprijsje) een labjas, veiligheidsbril en labjournaal kopen die nodig zijn tijdens je opleiding. Je bent niet verplicht deze bij ons te kopen, maar je bent wel verplicht deze spullen te hebben gedurende je opleiding aan de UvA/VU. Je kunt bij ons contant betalen of met pin/creditcard.
Na de Facultaire Introductie is het mogelijk om een labjas, veiligheidsbril en molecuulbouwdoos bij het bestuur te kopen in het ACD-hok. Een (nieuw) labjournaal kun je alleen kopen bij de ESC-balie van de UvA op Science Park.
Voor ouderejaars:
Het is mogelijk om labjassen, veiligheidsbrillen en molecuulbouwdozen te kopen bij bestuursleden in het ACD-hok met contant geld, pin en creditcard.
Een (nieuw) labjournaal kun je kopen bij de ESC-balie van de UvA op Science Park.
4. Opleiding gerelateerd
Waar kan ik met mijn vragen terecht die te maken hebben met de opleiding?
Voor de meeste vragen die te maken hebben met de opleiding kun je het antwoord vinden in de A-Z lijst van de Opleidingspagina:
http://student.uva.nl/sck/az/a-z.html (Bachelors)
http://student.uva.nl/chem/az/a-z.html (Masters)
Als het antwoord op je vraag hier niet te vinden is kun je altijd de volgende mensen contacteren:
Bachelors:
Prof. Dr. Jocelyne Vreede – Opleidingsdirecteur (J.Vreede@uva.nl) en Marije Kaan – Opleidingscoördinator (M.M.Kaan@uva.nl) Voor opleidingsspecifieke vragen.
Ambi Oosterhout – Studieadviseur (Contact met de Studieadviseur) Voor vragen over je studieloopbaan, studiebeperkingen en persoonlijke omstandigheden.
Masters:
Prof. Dr. Celia Fonseca Guerra – Opleidingsdirecteur (c.fonsecaguerra@vu.nl)) en Maciek Sokolewicz – Opleidingscoördinator (M.Sokolewicz@uva.nl) Voor opleidingsspecifieke vragen.
Ambi Oosterhout – Studieadviseur (Contact your Study Advisor) Voor vragen over je studieloopbaan, studiebeperkingen en persoonlijke omstandigheden.
Wat is de Opleidingscommissie (OC)?
De Opleidingscommissie (OC) is een commissie bestaande uit een paar docenten van een opleiding en een paar studenten van een opleiding. Deze commissie helpt bij het waarborgen van de kwaliteit van een opleiding door feedback te geven aan het opleidingsteam. Dit doet de commissie door het onderwijs te evalueren met docenten en studenten en door zelf te gaan vergaderen. Met klachten en vragen over jouw opleiding kun je bij jouw opleidingscommissie terecht. Als student kun je zelf plaatsnemen in de opleidingscommissie. Voor vragen, klachten of een eventuele sollicitatie kun je voor Scheikunde mailen naar het volgende adres: ocs-science@uva.nl
Voor uitgebreidere info over de OC van Scheikunde, klik hier.
5. UvA/VU/Faculteit gerelateerd
Hoe reserveer ik een studieruimte/glazen studiehokje?
Hoe reserveer ik een studieruimte/glazen studiehokje?
Op de eerste verdieping in de B-zone (vlakbij de bibliotheek en de ESC-balie) zijn de glazen studiehokjes te vinden waar je voor maximaal 3 uur met een klein groepje kunt studeren. Deze hokjes kun je reserveren via uva.mapiq.net
Tijdens de tentamenweken is het druk op Science Park en daarom reserveert het ACD-bestuur samen met de FSR een studielokaal waar leden gebruik van kunnen maken.
Wat is de CSR/FSR?
De CSR is de Centrale Studentenraad, deze raad komt op voor de algemene belangen van alle studenten van de UvA (of VU).
De FSR is de Facultaire Studentenraad en elke faculteit heeft er eentje. Zo hebben wij de FSR-FNWI en deze komt op voor het belang van de studenten die studeren aan de desbetreffende faculteit.
Ieder jaar worden er in mei verkiezingen gehouden voor de Centrale Studentenraad en Facultaire Studentenraad binnen de UvA. Elke student krijgt dan de mogelijkheid om te stemmen op een persoon die de CSR in wilt en een persoon die de FSR in wilt. Leden van de CSR en FSR hebben contact met het centrale bestuur van de UvA en de faculteitsbesturen en kunnen op die manier de algemene wensen van de studenten aankaarten en helpen door te voeren.
Mocht je zelf interesse hebben, dan kun je jezelf aanmelden bij een bestaande studentenpartij of zelf een studentenpartij oprichten.
Wat is de Opleidingscommissie (OC)?
De Opleidingscommissie (OC) is een commissie bestaande uit een paar docenten van een opleiding en een paar studenten van een opleiding. Deze commissie helpt bij het waarborgen van de kwaliteit van een opleiding door feedback te geven aan het opleidingsteam. Dit doet de commissie door het onderwijs te evalueren met docenten en studenten en door zelf te gaan vergaderen. Met klachten en vragen over jouw opleiding kun je bij jouw opleidingscommissie terecht. Als student kun je zelf plaatsnemen in de opleidingscommissie. Voor vragen, klachten of een eventuele sollicitatie kun je voor Scheikunde mailen naar het volgende adres: ocs-science@uva.nl
Voor uitgebreidere info over de OC van Scheikunde, klik hier.