Sociale Veiligheid

 

Het kan zich soms helaas een situatie voordoen die niet gewenst is, op wat voor manier dan ook. Op deze pagina hebben we een aantal contactpersonen op een rijtje gezet met een uitleg over wanneer je deze mensen kan benaderen. Mocht je niet met één van deze mensen willen praten, of wil je eventueel wat hulp bij het kiezen van de juiste contactpersoon? Dan kun je altijd een bestuurslid aanspreken, wij zijn altijd bereid om er met je over te praten. Vanzelfsprekend is dit op vertrouwelijke basis.

Contactgegevens

Vertrouwenspersonen ACD 2022-2023:

Fay Heemskerk (actief lid), te bereiken via vertrouwenacd@gmail.com.

Janne van Asselt (bestuurslid), te bereiken via vertrouwenacd2@gmail.com.

Mike Meulendijks (lid), te bereiken via vertrouwenacd3@gmail.com.

Je kan hen mailen voor alle vragen of meldingen over ongewenst gedrag binnen de vereniging of iets anders wat jij in vertrouwen wil bespreken.

Vertrouwenspersoon ongewenst gedrag UvA

Als je te maken hebt met ongewenst gedrag, kun je contact opnemen met iedere vertrouwenspersoon van de UvA, ongeacht bij welke faculteit je studeert.

Op de UvA-website vind je een overzicht van alle vertrouwenspersonen en hun contactgegevens.

Je kan contact opnemen met een van de vertrouwenspersonen hierboven als jij een ongewenste situatie hebt meegemaakt en hier graag met iemand over wilt praten. Een ongewenste situatie is voor iedereen anders, dus stap vooral op een van hen af als jij het idee hebt dat je ergens over wilt praten. Mogelijke voorbeelden zijn:

  • (seksuele) Intimidatie
  • Pesten
  • Agressie
  • Discriminatie
  • Stalken
  • Groepsdruk
  • Drugs of alcoholgerelateerde incidenten
  • Ongewenst gedrag

VU vertrouwenspersonen

Heb je te maken met (terugkerend) intimiderend of agressief gedrag van medewerkers of medestudenten, word je gediscrimineerd of is er sprake van ongewenste intimiteiten en wil je dat vertrouwelijk bespreken, dan kun je je wenden tot een vertrouwenspersoon.

Momenteel zijn alle gesprekken met de vertrouwenspersoon telefonisch of via Zoom, maar mocht je toch baat hebben bij een live-gesprek, laat het ons dan weten. Je kunt contact opnemen met de vertrouwenspersonen via e-mail (vertrouwenspersonen-studenten@vu.nl) of telefonisch:

  • Fatiema Khadje, +31 (0)20 59 82094
  • Mariken Blom, +31 (0)20 59 85027
  • Jos de Haan, +31 (0)20 59 87280

Studieadviseur van je opleiding

Het kan zijn dat een situatie zich voordoet die impact heeft op je studievoortgang. Dit kunnen persoonlijke, familiale of andere omstandigheden zijn. De studieadviseur kan je helpen een plan te maken om met dit soort situaties gecombineerd met een studie om te gaan. Op deze pagina vind je meer informatie en kan je contact opnemen met de studieadviseur.

UvA alarmlijn

020 525 2222

Is er een situatie op de UvA waarbij je dringend hulp nodig hebt? Dan kan je de UvA hulplijn bellen op 020 525 2222. Hier kan je bijvoorbeeld terecht voor bewaking en een BHV’er of EHBO’er.

VU alarmlijn

020 598 2222

In geval van nood is de beveiliging bereikbaar op het interne VU alarmnummer 22222 of 020 598 2222.

Studentpsychologen UvA

020 525 2599

https://student.uva.nl/content/az/psychologen/psychologen.html

Heb je last van studieproblemen, persoonlijke problemen, ADHD of autisme? Bij de psychologen van de UvA kun je terecht voor diverse soorten begeleiding, zoals groepen, workshops, trainingen of gesprekken. Een doorverwijzing is niet nodig en de gesprekken zijn laagdrempelig en toegankelijk.

Studentenpsychologen VU

studentenpsychologen@vu.nl

De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam, Hoofdgebouw, 0E-gang

Iedereen kan last krijgen van psychische klachten die het studeren moeilijk maken. De studentenpsychologen kunnen je helpen hieraan te werken. Zij bieden je persoonlijke begeleiding en hebben een geheimhoudingsplicht, zonder jouw toestemming verstrekken zij dus nooit informatie aan derden. De studentenpsychologen zijn medewerkers van de VU en werken onafhankelijk en vertrouwelijk. Zij werken niet via zorgverzekeraars. Je kunt zonder verwijzing een afspraak maken.

Meer informatie is te vinden via VUnet, hier kun je ook een afspraak maken via het aanmeldformulier.

Studentenhuisarts (spoed)

Spoed: 020 525 2889

Spoed (buiten kantooruren): 088 003 0600

Als je een klacht of verwonding hebt die niet levensbedreigend is, maar wel snel aandacht vereist, kun je terecht bij de studentenhuisarts. Als student van de UvA kun je je bij Bureau Studentenartsen laten behandelen door huisartsen met specifieke kennis van het studentenleven. Het is handig om je hier van tevoren in te schrijven, voornamelijk voor niet acute klachten. Dit kan op http://www.huisartsenamsterdam.nl/contact/inschrijven-is-nodig/. Mocht je een klacht hebben buiten de kantooruren van de huisarts, dan kun je deze bereiken via het bovenstaande nummer.

Zelfmoordpreventie

Tel. 0900 – 0113

Is er iemand in je omgeving die kampt met zelfmoordgedachten, of heb je er zelf soms last van? Dan kan je bellen naar 0900 – 0113. De mensen van de zelfmoordpreventie zijn er 24/7 om je te helpen met acute en niet-acute situaties. Voor meer informatie kan je ook kijken op www.113.nl.

Centrum Seksueel Geweld

Tel. 0800-0188

https://www.centrumseksueelgeweld.nl/

Het Centrum Seksueel Geweld is een plek waar slachtoffers van aanranding of verkrachting hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben: forensische, medische en psychische hulp. Bij het Centrum Seksueel Geweld werkt een team van artsen, verpleegkundigen, politie en andere hulpverleners samen om slachtoffers van aanranding en verkrachting specialistische zorg te geven.

Komt iemand naar je toe die te maken heeft gehad met seksueel ongewenst gedrag? Dan heeft het CSG deze tips om hier goed over in gesprek te gaan: https://www.centrumseksueelgeweld.nl/iemand-steunen/

Caring Universities

Als student krijg je veel voor je kiezen en het combineren van een sociaal leven, studie, werk en sporten lijkt soms onmogelijk. Dat maakt het extra belangrijk om bewust te zijn van hoe het met je gaat en goed voor jezelf te zorgen. Caring Universities biedt een aantal diensten aan, zoals een survey waarmee je als student inzicht in je mentale welzijn krijgt, en gratis online programma’s om te werken aan stressklachten of stemmingsklachten (inclusief gratis e-coaching!). Kijk voor meer informatie op hun website.

Stichting Our Bodies Our Voice

Stichting Our Bodies Our Voice zet zich in voor het bespreekbaar maken van het stigma rondom slachtoffers en seksueel geweld en seksueel geweld over het algemeen. Ze zijn er voor het geven van advies aan organisaties, instituties en universiteiten en willen hiermee een veiligere sfeer creëren rondom het onderwerp. Onder andere kan dit door workshops te boeken op hun website.

Op hun Facebook kunnen hun evenementen zoals workshops over sociale veiligheid in de gaten worden gehouden.

De Advieswinkel

De advieswinkel biedt gratis, anoniem en vrijblijvend tot wel vijf gesprekken aan met vergevorderde psychologiestudenten. Iedereen kan er zonder afspraak terecht voor een goed gesprek en om gebruik te maken van de inhoudelijke vakkennis van onze psycholoog-vrijwilligers. De getrainde psychologiestudenten verhelderen samen met jou het probleem en komen gezamenlijk tot praktische adviezen. Je kan hier onder andere terecht voor zorgen of stress over je studie, je relatie of andere onderwerpen. Ook kan je praten over druk uit je omgeving of andere onderwerpen.

Op onderstaande pagina is meer informatie te vinden en kun je een afspraak maken: https://de-advieswinkel.nl/

All Ears initiative

All Ears is een intiatief opgezet voor UvA studenten door de psychologie studenten van de UvA. Je kan All Ears altijd bellen wanneer je graag wilt dat iemand naar je luistert. Misschien wil je klagen over een probleem met een huisgenoot, heb je een leuk verhaal om te delen, wil je ons vertellen over een vreemde droom of heb je moeite met plannen voor je week. Onze vrijwilligers zijn er voor je!

Je kan All Ears bereiken via: +31(0)20 808 85 38 / www.allearsamsterdam.com / @allearsamsterdam