Indiase monnik op Science Park

Beste A(lchemisten)CD’ers,

Op veler verzoek heeft de LEC een lezing georganiseerd, namelijk voor dinsdag 3 mei om 17:00 in B0.204. Er zal geen farmaceut komen, ook geen organische chemicus, geen astrochemicus, geen klinisch chemicus, niemand van katalyse, ook geen theoreticus. Op deze dag mogen wij namelijk een indiase monnik verwelkomen!!

De LEC kreeg namelijk wel een heel bijzonder verzoek:

Ik ben een Indiase monnik.
1 van onze leermeesters kan een lezing komen geven over scheikunde – algemeen, of een onderwerp daarvan – volgens de oude oosterse wijsheid, dit zijn 430 boeken – de Veda – opgeschreven 5000 jaar geleden. Of over theoretische scheikunde – sinds filosofie en metafysica de wetenschap van de wetenschappen is – zo zei Aristoteles; hoe de elementen emaneren uit het Nirvana – de verre of uiteindelijke anti-materie, en hoe de verdere evoluties plaatsvinden. De moderne wetenschap, met scheikunde voorop, ondergaat momenteel een historische revolutie. Deze revolutie heeft diepgaande filosofische consequenties, en kan goed begrepen en aanschouwelijk gemaakt worden op basis van de inzichten van de Indiase wijsbegeerte. De Vedische literatuur vormt de basis van de Indiase wijsbegeerte, en de bron waaruit later o.a. het hindoeïsme en boeddhisme zijn voortgekomen. De Veda’s hebben aanzienlijk meer invloed gehad op het westen dan veelal bekend is. In de oudheid werden Socrates en Plato sterk beïnvloed door de Veda’s; na de Verlichting werden veel westerse filosofen en wetenschappers beïnvloed, waaronder Spinoza, Schopenhauer, Emerson, Thoreau, Oppenheimer en Einstein. Vanuit deze inzichten krijgen de ontdekkingen van de moderne wetenschap een geheel nieuwe en begrijpelijke betekenis.

Dit zagen wij wel zitten dus kom allemaal naar de lezing, de monnik heeft ook voorgesteld om een vegatarische indische feestmaaltijd te koken, voor slechts €5,-. In het ACD hok hangt een lijst om je hiervoor in te schrijven.

Groetjes en kusjes,
De LEC