Over het ACD

 

Het Amsterdams Chemisch Dispuut (ACD) is de studievereniging voor studenten van de bachelor Scheikunde en de master Chemistry in Amsterdam. Het ACD is opgericht op 7 november 1945. Sindsdien behartigt de vereniging de belangen van de studenten van de studie scheikunde en aanverwante studies. Dit deed het vanaf 1945 voor alle scheikundestudenten aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). In de vroegere jaren was de thuislocatie van de vereniging op het Roeterseiland. In 2010 verhuisden de bètawetenschappen naar het Science Park en het ACD verhuisde mee. Sinds 2016 is zowel de bachelor Scheikunde als de master Chemistry een joint-degree. Dat wilt zeggen, de opleiding wordt gevolgd aan zowel de UvA als de Vrije Universiteit (VU). Naast de opleiding is daarom het ACD een studievereniging aan zowel de UvA als de VU. Het ACD telt ruim 500 leden, waaronder elf Ereleden en vijftien Leden van Verdienste.

Het ACD ondersteunt de scheikundestudent van de UvA en de VU op de manier die hij/zij prefereert. Hiervoor biedt het ACD een zo groot en divers aantal aan activiteiten aan, zodat er voor ieder wat wils is. Naast activiteiten ondersteunt het ACD de studenten ook op vele andere manieren, zoals het verkoop van boeken en andere studiebenodigdheden. De vereniging houdt een uitgebreide tentamenbank bij voor vakken van zowel de bachelor als de master. Ook zijn de kamers van het ACD dé plek waar scheikundestudenten met elkaar samenkomen en samen kunnen leren/praten/ontspannen. Dit allemaal met het doel dat alle scheikundestudenten een welkom en fijn gevoel hebben tijdens hun studie.

Activiteiten en commissies

Het ACD organiseert zowel educatieve als sociale activiteiten. Een jaarlijks symposium, twee oriëntatiemarkten, vele lezingen en excursies, een bedrijvendag en een buitenlandse excursiereis vallen onder de educatieve activiteiten. Daarnaast neemt het ACD ook elk jaar weer deel aan het PAC-symposium. Onder de sociale activiteiten vallen maandelijkse activiteiten van onze Activiteiten- en BarCommissie (ABC), wekelijkse borrel van de ABC (op vrijdagen in de Brainwave in gebouw A op het Science Park), vier feesten op verscheidene locaties, een allejaarsweekend, een eerstejaarsweekend, het ACDiner, tweemaandelijkse sportactiviteiten en vele activiteiten voor onze actieve leden (CWAL), eerstejaarstudenten (EJC) en masterstudenten (MAC). Verder worden er ook activiteiten georganiseerd samen met zowel bètaverenigingen op de UvA als op de VU en neemt het ACD deel aan de ONCS, een groot sporttoernooi van alle scheikundestudenten in Nederland. De activiteiten van het ACD worden niet enkel georganiseerd door het bestuur. Het ACD heeft een flink aantal commissies die samen de vetste evenementen, de beste voorzieningen en de handigste zaken voor het ACD regelen. De commissies kunnen worden opgevuld door alle leden van het ACD. Heb jij interesse aan een commissie deel te nemen? Dan is hier een overzicht van de commissies van het ACD te vinden.  

ACiD

Het periodiek van de vereniging is getiteld ACiD. Dit blad wordt 4 tot 5 maal per jaar uitgebracht en is gevuld met verslagen van onderzoeken, opiniestukken, puzzels en overige stukken van leden van de bladcommissie. Meer informatie is hier te vinden.

Op deze website is nog meer informatie te vinden over het ACD, de opleiding, de universiteiten en veel meer. Voel je vrij om de hele website door te kijken. Mochten er nog meer vragen zijn, dan ben je meer dan welkom om langs te komen bij een van de verenigingskamers of is het bestuur te bereiken via bestuur@acdweb.nl.