Bas de Bruin winnaar Docent van het Jaar 2015

De Studentenraad en ASVA Studentenunie hebben, tijdens de 384ste Dies Natalis, Bas de Bruin uitgeroepen tot Docent van het Jaar 2015. De Bruin is hoogleraar Bio-geïnspireerde Duurzame Katalyse aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.
De jury van de Docent van het Jaarprijs looft De Bruin vooral om zijn docerende kwaliteiten: ‘Op glasheldere wijze weet hij de studenten de complexe stof uit te leggen waarbij hij laboratoriumexperimenten niet schuwt’. Op het minicollege dat alle genomineerde docenten gaven tijdens de voordrachtsavond, visualiseerde De Bruin de chemische reactie die de bombardeerkever veroorzaakt bij het benaderen van vijanden met een metershoge gaswolk; een bijzonder voorbeeld van chemische oorlogsvoering.

Prijs
Bas de Bruin ontvangt de Carte Blanche waarmee hij een collegereeks mag samenstellen; daarnaast neemt hij de wisseltrofee, de Gouden Stelten, mee naar het Science Park. In zijn dankwoord beloofde hij met deze stelten deel te nemen aan de Nederlandse kampioenschappen Steltlopen, die jaarlijks in zijn geboortedorp Didam gehouden worden.

De genomineerden
De andere faculteitswinnaars en genomineerden voor de prijs waren: Jan Tuinstra (Econometrie), Yaniv Hagbi (Hebreeuws), Frans Voorbraak (Medische informatiekunde), Don Weenink (Sociologie), Johan Legemaate (Gezondheidsrecht) en Greetje Renders (Tandheelkunde).
De uitreiking van Docent van het Jaar 2015 is terug te zien aan het einde van de videoregistratie van de Dies Natalis van 8 januari.

Oratie De Bruin
De rede waarmee De Bruin zijn ambt als hoogleraar in 2014 aanvaardde, is online terug te lezen.