Constitutieborrels

 

Hoe overleef ik… een constitutieborrel

Een constitutieborrel (CoBo) is een borrel ten ere van het nieuwe bestuur, waarop allerlei besturen bijeenkomen om hen te feliciteren en succes te wensen. Dat wordt ook wel ‘recipiëren’ genoemd. Het bestuur van een broertjes- of zusjesvereniging, het oude ACD-bestuur of zelfs een commissie van het ACD meldt zich bij de pedel, degene die de pedelstaf vasthoudt. De pedel deelt ze in en kondigt vervolgens aan dat zij mogen recipiëren. Het recipiëren bestaat traditioneel gezien uit drie onderdelen: het recipiërende bestuur biedt een cadeau aan en moet zo lang mogelijk een verhaaltje houden, waarna de voorzitter probeert twee keer zo lang terug te lullen, en tot slot drinkt iedereen gezamenlijk een shot. Daarna mag het bezoekende bestuur in het gastenboek schrijven. Het cadeau dient vijf jaar bewaard te worden.

Ook een belangrijk onderdeel van een CoBo is het brassen. Volgens de traditie mag een bestuur dat gerecipieerd heeft, proberen iets van de vereniging te stelen, ofwel ‘brassen’. Denk hierbij aan het brassen van het gastenboek, de pedelstaf of zelfs de pedel of een van de bestuursleden zelf. Als dit lukt, moeten zij een brasbrief schrijven naar het bestolen bestuur, die dan een tegenprestatie moeten leveren, bijvoorbeeld in de vorm van het organiseren van een borrel. Het nieuwe bestuur schakelt daarom bewakers in om diefstal te voorkomen. Vaak gaat het voorkomen van diefstal gepaard met wilde worstelingen.

Zo’n CoBo kan dus een wilde gezellige bedoeling zijn. Één ding is daarbij nog van groot belang om dit te realiseren: gratis bier. maar vaak is dit al binnen een uur op…